DATUM  25. 03. 2016. KOMENTARA  0

Započela je obnova derutnog zida u dvorištu dječjeg vrtića Vedri dani pod nazivom Kreativna intervencija vidljiva u javnom prostoru – INTERAKTIVNI ZID VEDRI DANI



Jedan od većih sigurnosnih i estetskih problema dvorišta DV Vedri dani već dugi niz godina predstavlja derutni zid na južnoj strani. U svom nastojanju da pomogne uređenje dvorišta udruga Vedri grad pokrenula je niz aktivnosti kako bi ovaj neprimjereni zid bio siguran i estetski prihvatljiv. Želja nam je bila da suradnjom uprave vrtića i Umjetničke akademije u Osijeku, uz pomoć tvrtki donatora Opeka d.o.o. i Gradnja d.o.o. te u partnerstvu s Rotary klubom Josip Juraj Strossmayer napravimo jedinstveno rješenje na ponos vrtiću i radost djeci.


Opis projekta

Dječji vrtić Vedri dani smješten je u staroj secesijskoj vili koja se nalazi se u najužem centru Osijeka. Javni prostori u ovom dijelu grada izrazito su napučeni i prepuni prolaznika. Dvorište vrtića s jedne strane omeđeno je zgradom vrtića, s dvije strane okruženo je nogostupom i cestom, dok je jedna strana dvorišta definirana devastiranim zidom. Na zid su prije nekog vremena aplicirani koloristički sadržaji koji su vremenom dotrajali i izgubili svoju estetsku vrijednost. Cilj je ovoga projekta kroz kreativnu intervenciju javno vidljivi zid vrtića načiniti vizualno atraktivnim i funkcionalno interaktivnim prostorom igre, izražavanja i imaginacije, kako za vrtićku djecu koja u dvorištu provode puno vremena, tako i za cijeli centar Osijeka i njegove građane. Vizija novog interaktivnog zida ujedinila bi tri funkcionalna segmenta:
  1. Vizualno estetski segment
    Zid bi bio oslikan formama i sadržajem koji je prema značenju i razumijevanju, te estetski blizak djeci vrtićkog uzrasta. Novi likovni sadržaji bi prvenstveno djeci, ali i svim građanima Osijeka ponudili nove spoznaje kroz svakodnevnu percepciju visoko estetiziranih stiliziranih formi izraženih kroz koloristički skladne odnose boja. Oslikani sadržaju upućeni su prema promišljanju o likovima iz bajki hrvatskih književnika koji stvaraju za djecu.
  2. Kineziološki segment
    Dio ovoga interaktivnog zida zamišljen je kao prostor penjalice koji bi djeci omogućavao fizičku interakciju. Na zid bi se integrirali hvataći elementi za penjanje.
  3. Kreativni segment
    Kreativni segment ovoga zida zamišljen je kao prostor mogućeg kreativnog likovnog izražavanja. U tom kontekstu segmenti zida bili bi pripremljeni kao ploča za crtanje i slikanje perivim kredama. Na taj način zid će biti u kontinuiranoj sadržajnoj i estetskoj mijeni obogaćen dječjim likovnim izrazom.

Doprinos

Realizacija interaktivnog kreativnog zida doprinijela bi poboljšanju kvalitete života i boravka djece u vrtiću koja će dobiti mogućnost za percepciju adekvatnih visokoestetiziranih sadržaja koji potiču razmišljanje, razvoj divergentnog mišljenja, kreativnosti, razvijanju motorike i zajedništva.

Sudionici projekta

Ovaj projekt rezultat je suradnje Vrtića Osijek, Dječjeg vrtića Vedri dani, udruge roditelja Vedri grad i Umjetničke akademije u Osijeku. Zid je osmišljen u suradnji studenata Umjetničke akademije (Ivona Matoušek, Lucija Mitar, Tamara Sekulić i Josip Kovačević) pod mentorstvom arhitektice doc. dr. sc. Dine Stober, profesorice na Građevinskom fakultetu u Osijeku i umjetnice doc. art. Ines Matijević Cakić, profesorice na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Studenti umjetničke akademije ponose se izvrsnom uspješnom suradnjom koja je ostvarena s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku prilikom koje su oslikali dvorišnu fasadu.

Izvođači projekta

Zid će obnoviti Dječji vrtić uz pomoć donacija tvrtki u materijalu, a oslikat će ga studenti Umjetničke akademije u Osijeku.


PARTNERI


DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU

GRAĐEVINSKI FAKULTET U OSIJEKU

ROTARY KLUB OSIJEK JOSIP JURAJ STROSSMAYER


DONATORI